Ismered a legcsípősebbet? |
A paprika a burgonyafélék közé tartozó, Közép-Amerikából származó faj. Európába Kolumbusz
orvosa hozta az első paprikát. A növény termése üreges bogyótermés, amely A- és C-vitaminban
igen gazdag. Csípős ízét a kapszaicin nevű hatóanyag okozza. Jelentős fűszer- és gyógynövény.
Magyarországon a XVI. század óta számos változatban termesztik.
Fajtái
Öt faját, de sok változattal termesztik szerte a világon
A paprika csípősségének (kapszaicin tartalmának) mértékegysége a Scoville egység. Értéke 0 (édes)
és 300 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik. Egy paprika Scoville értéke azt az arányt
mutatja, amely megadja, hogy a minta csípőssége milyen arányú hígításban nem érezhető már.
Paprika | Csípősség (Scoville érték) |
zöldpaprika | 0 |
a kevésbé csípős hazai paprikák | 500-1000 |
csípős paprikák | 1500-2500 |
a mexikói Serrano chili | 5000-20000 |